Hogyan segítsünk tengerimalacunknak a kánikulában?

Nyári melegben nagyon fontos, hogy a tengerimalacunknak különböző módokon segítsünk a kánikula átvészelésében. A tengerészek nincsenek verejtékmirigyeik, így nem tudnak izzadni, a hőháztartásukat nem tudják szabályozni, azaz a hőt sem tudják leadni. Én panelban lakom, szóval nálunk még rosszabb a helyzet... Viszont jó pár trükkről olvastam már, amiket most igyekszek egy csokorba szedni.

beb4cce995c3516ac2229928b386714b.jpg

Idén már többször felszökött a hőmérséklet 35 fokra is, ami a panelban talán még ennél is többnek tűnhet. Nagyon fontos tehát, hogy próbáljuk ezt elviselhetőbbé tenni malackánk számára. Számos ötletet, tippet lehet olvasni, de azért csakúgy, mint más esetekben most se dőljünk be mindenféle dolognak. Inkább kérdezősködjünk a különböző Facebook csoportokban, és próbáljunk a már "bevált" szakemberek, vagy tapasztaltabb tartók tanácsaira hagyatkozni.

Nem győzöm hangsúlyozni a friss, tiszta víz fontosságát kedvencünk számára! Megfelelő táplálás esetében a napi 1-2 karika (ami ideális) züldség nem elég a folyadékbevitelre, ezért nagyon fontos pl. önitatóval felszerelni a ketrecet és abban folyamatosan cserélni a vizet.  Ilyenkor a forróságban ennek még nagyobb a jelentősége. Naponta többször ellenőrizzük, hogy nem fogyott-e ki az itató, és naponta minimum egyszer cseréljük ki a vizét, bármennyi hiányzik is belőle. Ne ijedjünk meg, ha a malac többet iszik, mint korábban, valószínűleg a meleg miatt teszi... A víz lehet hűvös, de semmiképp se jéghideg! Az itatót átmoshatjuk ecettel is, hogy elkerüljük az algásodást.

e0622c231399d72a60383a658f9686a7.jpg

Nagyon jó ötlet a hűsölésre, én is alkalmazom: a járólap berakása a ketrecbe. Én mondjuk már a hűvösebb időben elkezdtem megszoktatni velük, ugyanis vannak malackák, akik ettől is félnek. Nálam a kisebbik (Eli) volt az, aki pár napig nem ment rá, de látta a nagyobbtól (Lorettától), hogy nincs benne semmi ijesztő, így már ő is ráfekszik, hűsöl rajta. Én kettőt szoktam betenni nekik, a ketrec két különböző sarkába, hogy ezen ne legyen vita. Ha a tengerész mégis fél tőle, akkor rászórhatunk pár szemet a kedvenc csemegéjéből, vagy lerakhatjuk oda, ahol szeret pihenni. 

20150520_114948.jpg

Egy másik jó módszer, ha jégakkut, vagy lefagyasztott vizes palackokat teszünk a ketrec tetejére. Persze egy törülközőre, vagy rongyra fektetve, nehogy becsöpögjön. Én NEM ajánlanám a jégakkuk, fagyos palackok berakását közvetlen a malacka mellé, még akkor sem, ha ruhába csavarjuk. Ha ráfekszenek akár tüdőgyulladást is kaphatnak, vagy minimum megfázhatnak, vagy fel. 

58abab5b9996affd9e88c00c57c4fbe1.jpg

Az is beválhat, ha valamilyen ventillátorral hűtjük a szobát, amiben a malacok laknak, de ezt úgy helyezzük el, hogy a levegő ne érje közvetlenül a ketrecet, még távolról se. Nekünk egy ilyen oszlopos ventillátorunk van, amit kb párhuzamosan állítottam fel a ketreccel, de úgy hogy még a levegő forgatásakor se érje el a ketrec vonalát. Ez azért fontos, hogy nehogy megfázzon a tengerész, vagy begyulladjon a szeme.

A kertes házban talán könnyebb a helyzet, mivel alapból alacsonyabb marad a hőmérséklet. Plusz árnyékos területre a kertbe is kirakhatják a ketrecet, vagy akár kinti kifutót is lehet építeni. Nagyon fontos, hogy semmiképp se a tűző napra tegyük az állatot! Akár a fűre is letehetik őket és mondjuk a ketrec rácsos részét föléjük. Így fentről is védve vannak, amitől talán biztonságosabbnak érzik ők is, és közben még rágcsálhatnak is egy kis friss füvet. Persze az is fontos, hogy olyan területre tegyük ki őket, ami nem sáros, nincs tele kutya/macska stb pisivel. Összefoglalva tehát a kinti terület legyen árnyékos, szökésmentes, huzatmentes, tiszta. Ha a hőmérséklet 30 fok felett van akkor azonban még az árnyékos hely is túl meleg lehet, akkor inkább maradjanak bent a házban.

9cf781da4589fccf91f791c46e9eb07c.jpg

Szellőztessünk rendszeresen a szobában, ahol a tengerészek laknak, de sose legyenek huzatban! A ketrec tisztítását is célszerűbb a nyári melegben sűrűbben végezni!

Ha esetleg marad a reggeliből, vagy a vacsorából, akkor azt fél óra után dobjuk ki, mert rothadásnak indulhat.

Hosszúszőrű malacoknál segíthet a "hajvágás" is. Akár mi magunk ollóval is vághatjuk nekik, nagyot szerintem nem lehet hibázni, hiszen úgyis visszanő. 

Nekem a hajvágás témáról egyből Pásztói István malackái Malac Úr és Cucu jutottak eszembe :)

Néhány helyen olvastam, hogy a nagy melegben a fürdés is jó... Ezzel nagyon vigyázzunk, mert akár árthatunk is a malacnak a túl gyakori fürdetéssel. Lemoshatunk a bőréről/szőréről olyan védőrétegeket amik nagyon fontosak a különböző bőrbetegségek elleni védekezésben.

A fürdetés tengerimalacok esetében nemigen ajánlatos, mivel a sampon (szappan) eltávolítja a bőr felületén lévő természetes faggyút. Csak indokolt esetben fürdetjük, ilyenkor kímélő sampont (pl. gyermeksampont) használunk, s fejét szárazon hagyjuk, hogy szemét, fülét, orrát ne érje víz! A tengerimalacot gondosan megszárítjuk (különben megfázhat!), ha hajszárítót használunk, alacsonyabb fokozatra állítjuk, vagy testétől távolabb tartjuk, mert bőre érzékeny. Két hónaposnál fiatalabb kölyköt, vemhes vagy szoptató nőstényt nem fürdetünk. Ha ez valamilyen ok miatt elkerülhetetlen, ilyen tengerimalacoknál nem használunk sampont, szappant. (gemon.ro)