Mit NE adjunk a tengerimalacnak?

Amikor elindítottam ezt a blogot, sok téma felmerült a fejemben, de akkor még nem gondoltam, hogy egyszer arról fogok írni mit NE adjunk a tengerészünknek? Vagy mit NE csináljunk, ha egészséges, boldog malacot szeretnénk? De annyi furcsaságot olvastam az elmúlt hónapokban, hogy úgy gondoltam ideje megírni ezt a bejegyzést. 

tit001000_1_240x240.jpg

Értem én és egyet is értek azzal, hogy próbáljunk meg mindent biztosítani a számukra, amitől boldog lesz. Csak az a helyzet, hogy attól még lehet egészségtelen vagy akár káros a számára!!! Ezzel a poszttal nem leszek népszerű, valószínűleg sokan nem értetek majd egyet, de ha tényleg jót akartok a malacnak, és felelős gazdik szeretnétek lenni, akkor kérlek gondoljátok át, és terjesszétek is!

Mielőtt gazdivá válunk

Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy CSAK AKKOR vásároljon, fogadjon örökbe bármilyen állatot, így tengerimalacot is, ha biztos abban, hogy gondoskodni tud róla, szeretni fogja a következő 8-10 évben. Mindent gondoljon át alaposan: lesz-e elég hely, lesz-e elég idő, lesz-e türelem, lesz-e anyagi forrás. Meg tudja-e teremteni a megfelelő körülményeket? Az biztos, hogy az internetnek köszönhetően millió információt lehet találni, csak sajnos ezek néha szöges ellentétben állnak egymással. Szelektálni kell, ami nem könnyű. Legalábbis én az elején baromira összezavarodtam, azért is indítottam annak idején ezt a blogot...

070c74a0f0f20030f8c93137e331b2ff.jpg

  • Hely: minimum két állatot tartsunk, amiknek minimum egy 100X50 cm-es ketrecre lesz szüksége. Ennél kisebb NEM lehet!
  • Idő: mindennap kell törődni a tengerimalaccal! Nagyon jót tesz nekik ha minden nap, akár naponta kétszer is kivesszük őket "játszani". A lakás egy elkülönített, kábel és szobanövénymentes részében, nyugodtan szabadon engedhetjük őket. Legyünk kreatívak! Millió dologból készíthetünk számukra izgalmas felfedezni való dolgok, amiért nagyon hálásak lesznek. Indul a popcorn! Ezen kívül persze napi kétszer etetni is kell, valamint a takarítás is elég időigényes.
  • Pénz: maga az állat általában 4-6-8 ezer forint körül van, vagy ha kopasz, akkor ennél több. A ketrec olyan 12-15 ezer, bár használtan biztos el lehet csípni olcsóbban, itató olyan 700-800 ft, tálka, körömvágóolló, fésű stb. És persze előfordulhat, hogy állatorvosi költségek is felmerülnek majd az évek során.
    Nálam az alom általában 3 kiló pellet, és egy közepes méretű zacskó forgács, ez úgy nagyjából olyan 600-700 ft lehet, bár bevallom még nem számoltam ki. Fürdőszobaszőnyeg az általában 1000-1500 ft/méter, ami alá kell pellet vagy kutyapelus.
    Széna: érdemes jó minőségűt venni, és azt korlátlanul berakni, a pisiset én naponta kiszedem. Ezt is inkább csak saccolni tudom, de szerintem úgy heti 700-800 ft megy el szénára.
    Táp: ebből két fajta ajánlott, a Versele Laga Complete kisebb zacskós olyan 1000 ft körül szokott lenni, én a nagyobbat (3,5 kilós) szoktam venni, az olyan 3500 ft, de sokáig, hónapokig kitart. A Lili jóval olcsóbb, kilója olyan 500-600 ft.
  • Gyerek: ha gyerekünknek vennénk, akkor gondoljunk rá, hogy nekünk is segíteni kell az állat gondozásában, sőt az is előfordulhat, hogy a gyerkőc megunja, és akkor nekünk kell gondozni! 

tumblr_o2kr2k1dob1ujjwfho1_400.gif

Kiválasztás

A tengerimalac (bárki bármit is mondd) társas lény, így  NE tartsuk magában! Szüksége van egy kis pajtásra, akkor is, ha sok időt tudunk vele lenni! Természetesen fajtársra gondolok, aki vagy azonos nemű vagy ivartalanított! NE tartsuk együtt hörcsöggel, vagy nyúllal! És NE tartsunk együtt fiú meg lány malacot, csak ha ivartalanítva vannak!!

tumblr_o2zq47uwle1v95mgno1_1280.jpg

Lehetőleg NE kereskedésből vagy internetes oldalakról (pl. Jófogás) vásároljunk kisállatot. Ezek ún. szaporítóktól származnak, akik irtózatos körülmények között tartják az állataikat, nem törődnek a beltenyészettel. Azaz simán pároztatnak egymással testvéreket, vagy anya-fia, apa-lánya viszonyban álló malacokat, amikből nagyon rossz génállományú, betegeskedő kicsik születnek. Ez rossz az anyaállatoknak is, akiknél nem tartják be a szülések közötti "üresjáratokat", folyamatosan fedeztetik őket, amibe akár elég rövid időn belül bele is halnak. A piciket nagyon korán, akár pár naposan elválasztják az anyaállattól. Kérlek, hogy NE támogassátok ezt!!! Márpedig, amíg nagy a kereslet, addig kínálat is lesz.

Ha valaki tengerimalacot szeretne keressen fel tisztességes tenyésztőt (róluk lehet találni információt a különböző kiállításokon, vagy a Facebook csoportokban). Érdemes alaposan utánajárni! A tenyésztett állatok nem sokkal drágábbak a kereskedésekben kaphatóaknál, sőt mondhatom, hogy visszahozzák az árukat. Hiszen valószínűleg jobb génállománnyal rendelkeznek, így kevesebbszer kell velük orvoshoz járni! Másik jó megoldás, ha a Magyar Tengerimalacvédő Egyesülettől fogadunk örökbe, bár ez esetben is számolni kell azzal, hogy a malacka (sajnos) valahol/valamikor rossz körülmények között volt tartva. Valószínűleg ezért került az állatvédőkhöz...

tumblr_o39obofsz61v611y1o1_1280.jpg

Etetés

Úgy látom, hogy ebben a kérdéskörben a legnagyobb a zűrzavar, itt a legtöbb a tisztáznivaló... Arról már írtam korábban, hogy mivel etessük a tengerimalacunkat, így arra most nem akarok kitérni. Most inkább azokat gyűjteném össze, amiket NE adjunk neki, akkor sem, ha szereti, akkor sem ha reklamál miatta! legyünk erősek, tartsunk ki, mert ezzel tudjuk őket egészségesen tartani, akár 8-10 éven keresztül!

  • Magok/magkeverékek - attól, hogy a boltok, akár a speciális állatkereskedések is tele vannak különböző szerintük(!) tengerimalacok számára is jó termékekkel, azok NEM jók a malacok számára!!! Semmi olyat ne adjunk, amiben kukorica, szotyi, tökmag stb van. A tengerimalac nem magevő! Nem tudja megemészteni, de arra is van példa, hogy ezek beszorulnak a foguk közé. (Csak a préselt tápok jók, ezek közül is legjobb a Versele Laga Complete esetleg a Nature, illetve a C vitaminos Lili)
  • Zöldségek/gyümölcsök - ezek közül sok minden adható, de NEM korlátlan mennyiségben. Arra is figyeljünk oda hol vásároljuk ezeket. NEM jók a hipermarketben, vagy kereskedőknél vásárolt csilivili, primőr temékek, mert ezek tele vannak káros anyagokkal. (Inkább vásároljunk a piacon, idős néniknél, bácsiknál, girbegurba répákat, mert azok valószínűleg nincsenek permetezve, műtrágyázva, vagy más szerrel kezelve!). A mennyiségre is nagyon figyeljünk, bőven elég naponta 1-2 gerezd, karika zöldség. Ha ennél többet adunk, előfordulhat puffadás, vagy más emésztési zavar, illetve elhízás, ami sok betegség forrása lehet. Ez a mennyiségi korlátozás nem fog tetszeni a malacnak, de ezzel megóvjuk az egészséget. Kunyeráláskor pedig bedobhatunk egy marék friss szénát, annak is nagyon fog örülni, és idővel megszokja! Nincs szükség újabb és újabb zöldség/gyümölcs bevezetésére az étrendjükben. félnek az új dolgoktól. A legjobb olyat adni, amivel már kisebb korában is találkozott.
  • Krumpli - NE adjunk semmilyen formába, sem hámozva, sem a belső részéből. TILOS! 
  • Saláta/uborka - ezek adhatóak, de csak akkor, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem voltak kezelve semmivel. Saláta inkább csak, ha saját termesztésű!!!
  • K betűs zöldségek - nincs olyan szabály, hogy K betűs zöldség, gyümölcs nem adható!!! Ez egy tévhit! Eleve logikátlan, mivel minden nyelven máshogy hívják őket. Tiltólistán a puffasztó zöldségek vannak, mint a karfiol, káposztafélék.
  • Kenyér - semmilyen formában NEM adható! Tilos! Szárítva is tilos. Ha belegondoltok ez is logikátlan, akik adják, azt állítják, hogy fogkoptatásra van, de amint érintkezik a malacka nyálával, megpuhul. Nem koptatja a fogat és nem tudják jól megemészteni sem!
  • Tészta/chips - szintén TILOS, szárított formában sem adható
  • Mézes rágcsarudak - tudom, hogy sok kereskedésben kaphatóak, de nem tesznek jót a malacnak! (Fogkoptatásra legjobb a széna)
  • Béres csepp - Tilos, malacoknak csak C vitaminra van szükségük, ha ezt pluszban szeretnénk adni, akkor aszkorbinsav vagy Cebion csepp

cavia_complete.jpg

Víz

Elképesztően bugyuta tévhit, hogy a malacoknak nincs szüksége vízre, mert ha sok zöldséget, gyümölcsöt adunk, abból elég folyadékhoz jutnak. Ez nem így van! A tengerimalacoknak, ahogyan nekünk is, szükségük van friss vízre, ezt legkönnyebben önitatóval oldhatjuk meg, amiben naponta cseréljünk vizet. 

tumblr_o3142urck91ujjwfho1_400.gif

Lakóhely

Az is fontos, hogy malackáink számára élhető, normális körülmények közötti lakhelyet biztosítsunk! Erre NEM alkalmas a terrárium, mert nem szellőzik rendesen, nem hall benne normálisan az állat stb. A legjobb egy műanyagtálcás ketrec. Két állat számára ez minimum 100X50 cm-et jelent. Nyilván minél nagyobb a konda annál nagyobb terület kell számukra. 

Én személy szerint nem értek egyet az ún. rideg tartással, azaz nem tartanám a malacot kinti körülmények között. Ha valaki mégis ezt pártolja, akkor figyeljen oda, hogy olyan helyet alakítson ki, ami télen, nyáron fedett, védve van a közvetlen napsugaraktól, esőtől, hótól. Télen-nyáron biztosítani kell tudni a megfelelő hőmérsékletet, ami nagyjából 20-22 fok. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen huzatos!

bc7c2efc1df8bba76745fc994016abc1.jpg

A ketrecet berendezhetjük különböző bújókkal. Érdemes ahány állatka, annyi fekhelyet/búvót betenni, hogy ne legyen vita belőle. Ezeket pedig helyezzük el úgy, hogy a bejáratok ne találkozzanak, ne nyíljanak össze, így mindenki elvonulhat a saját kis kuckójába. Faházzal vigyázzunk, nagyon sok olyat lehet kapni, ami nem alkalmas tengerimalac számára, mert beleszorulhat a feje. 

tumblr_o2lzt6j6vv1v611y1o1_500.jpg

Almozás

Többféle almozási módszer is van. Ami viszont NEM jó, ha pl. csak pellet kerül alájuk, mert az nagyon durva szemcséjű, amin nem jó mászkálni, ugrabugrálni, ki is dörzsölheti a talpukat. Szórjunk a pelletre nagyobb szemcséjű forgácsot, vagy szénát. Forgácsból NEM jó az illatosított! Az is jó, ha a pelletre műanyag fürdőszoba szőnyeg kerül. Takarítsunk hetente kétszer, de a szőnyeges módszernél a csokibogyókat akár naponta is leseperhetjük. Nagyjából kéthetente a tálcát is mossuk ki, ecettel is átmoshatjuk.

pellet.jpg

Fürdetés

Sem télen, sem nyáron, sem semmikor nincs fürdetésre szükség! Mosdatják magukat. Egyedül akkor kell a fürdetés, ha ezt valamilyen bőrbetegség indokolja, vagy orvos írja elő!

 9d9a25893471b0a9ba5ad0e09d932fd3.jpg